Navigeren
Wat moet je weten om snel op pad te kunnen?
Begin op de pagina fietsen.
Daar kom je door in het menu op Fietsen te klikken, of om op de slider die in de homepage voorbijkomt over Fietsen langs kloosters.
Daar kun je kiezen uit etappes, etapperondjes en dagtochten.
Klik op de regel met de naam van de tocht die jij wilt maken en je komt op de infotmatiepagina van die betreffende route.
Op die pagina vind je:
- Overzicht met fietsknooppunten
- Overzichtskaartje
- Navigatiegegevens
- Overzicht routes op Fietsknoop
- Routeomschrijving
- Kloosters onderweg
Onderweg-app gebruiken
Hoe kun je de gratis Onderweg-app toepassen op je smartfoon?
Steedsonderweg.nl is een website met fietstochten en, straks ook, wandeltochten.
De site is gebouwd voor mobiel gebruik en op de smartfoor het mooist te volgen.
Als er meer tijd is, pas ik de site wel aan om ook op de pc wat mooier te zijn. Nu is de site ook bruikbaar op de pc, heel goed zelfs, maar de informatie is gepresenteerd om mobiel te gebruiken.
Ik heb aan de site software toegevoegd die het mogelijk maakt de site ook te gebruiken als app, ik noem die app de Onderweg-app.
Hoe je deze app gratis op je smartfoon kunt plaatsen lees je bij Onderweg-app.
De weg vinden met fietsen langs kloosters in Brabant
De routes zijn opgebouwd langs fietsknooppunten.
Daarvoor heb ik de app Fietsknoop Plus gebruikt. Alle door mij gebruikte gegevens zijn daarvan afgeleid. Dat is het routekaartje, de knooppuntnummers en de gpx- en kml-files voor gebruik in andere apps.
De gratis versie van Fietsknoop-app volstaat om de routes te rijden, je krijgt dan wel steeds advertenties te zien. Je kunt ook Fietsknoop Plus kopen.
De kosten daarvan zijn € 5,99 per jaar. Dat is geen abonnement, je moet ieder jaar opnieuw actie ondernemen om Fietsknoop Plus te behouden en wordt dus niet op onverwachte kosten gejaagd.
Fietsknoop Plus heeft meer mogelijkheden, werkt zonder advertenties en last but not least, je steunt de makers van de app. Ook wat waard.
Hier zie je een afdruk van het routekaartje, als je dat in de app opent kun je je smartfoon zo instellen dat je gesproken navigatie krijgt en kun je op het kaartje zien waar je op de route bent. Heel gemakkelijk.
Ben je geen liefhebber van het gebruik van apps?
Druk dan de steeds bijgeleverde lijst met knoopunten af en ga met dat lijstje op pad. Je kunt ook gewoon mijn app gebruiken en het scherm op je smartfoon open laten staan op de plek waar de knooppunten lijst zichtbaar is.
Waarschuwing bij gebruik van smartfoon
Een belangrijke functie van je smartfoon, als je onderweg bent, is het gebruik als je hulp nodig hebt.
Als we in het pré-telefoon-tijdperk op pad gingen was het devies altijd; als er een een ongeluk krijgt, moet er iemand zijn om hem of haar te helpen en bij te staan en er moet er iemand zijn om hulp te gaan zoeken.
Nu kun je die derde persoon zien in je telefoon, die kun je gebruiken om hulp te zoeken.
Maar dan moet de batterij niet leeg zijn als je moet bellen voor hulp.
Daarom adviseer ik nadrukkelijk, dat als je met de telefoon navigeert er voor te zorgen dat je een powerbank bij je hebt als extra batterij capaciteit.
Routekaartje
Voorbeeld
Voorbeeld van een door mij bewerkte knooppuntenlijst van een route met extra aanwijzigingen onderweg.
Pluspunten
Fietsknoop heeft de mogelijkheid Plus punten aan te maken. Dat zijn fietsknooppunten die je zelf, dus ik ook, kunt verzinnen omdat je doel niet meteen aan het Fietnetwerk ligt. Als je zo’n Pluspunt tegen komt kun je in de door mij gegeven routeomschrijving lezen wat extra te zien is en hoe je daar moet komen.
Alle mogelijkheden op een rijtje
Je kunt Fietsknoop op de volgende manieren gebruiken:
- Gebruik alleen de knooppunten zoals ik die opgeef en schrijf die over of druk die af.
- Je kunt ook mijn Onderweg-app open laten staan op je telefoon op de plaats waar ik de knooppuntenlijst laat zien.
- Wil je echt actief navigeren onderweg gebruik dan de Fietsknoop-app.
Onder aan de pagina met routebeschrijving staat steeds een overzicht met routes op Fietsknoop, die al openbaar beschikbaar zijn. Je kunt de route die je wilt fietsen in de lijst aanklikken en met de Fietsknoop-app onderweg actief navigeren.
Anders navigeren
Wil je Fietsknoop niet gebruiken en met een andere app of met de fietscomputer op pad?
In dat geval kun je een gpx-file of kml-bestand downloaden.
Die bestanden zijn te gebruiken in Komoot, Osmand, TopoGPS en nog veel meer apps. Daarnaast kun je ze inladen in je Garmin toestel.
Als straks Het Kloosterfietspad helemaal klaar is, uitkomt en gepresenteerd wordt, zul je waarschijnlijk ook kunnen navigeren via de site van Visit Brabant.